15 lucruri pe care, poate, nu le știai despre trilogia iconică The Godfather (Nașul)

Totul despre The Godfather (Nașul)

24 martie 2017, marchează cea de-a 45-a aniversare a premierii capodoperei cinematografice The Godfather (Nașul), considerat și astăzi cel mai mare film mafiot din toate timpurile.

Regizat de Francis Ford Coppola, cu Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, James Caan și Diane Keaton, The Godfather a fost cel mai mare film realizat în 1972 și, pentru un timp, filmul cu cele mai multe încasări din istorie.

Iată 15 lucruri pe care, poate, nu le știai despre trilogia iconică The Godfather (Nașul) enumerate mai jos: 

1.Acelaşi personaj a adus premiul Oscarul pentru doi actori. Marlon Brando şi Robert De Niro sunt singurii actori care au luat Oscarul pentru acelaşi personaj, unul la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, iar celălalt pentru rolul principal. Personajul a fost Vito Corleone din “Naşul / The Godfather“.

Marlon Brando l-a interpretat pe Corleone în filmul din 1972, iar Robert De Niro în “Naşul II/ The Godfather II“ din 1974.

2. Marlon Brando, care în anii ’50 fusese nominalizat de cinci ori la Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal şi câştigase râvnita statuetă pentru On the Waterfront / Pe chei (1954), intrase de câţiva ani într-un con de umbră. Nu mai jucase într-o producţie de succes de vreun deceniu şi îşi crease reputaţia unui actor extrem de dificil. Astfel nu a fost de mirare că Brando a fost ultimul pe lista producătorilor pentru rolul Don Vito Corleone.

The Godfather Nașul - 15 lucruri pe care, poate, nu le știai despre trilogia iconică The Godfather (Nașul)
Robert de Niro, Al Pacino si Denny DeVito in The Godfather (Nașul) / Sursa foto: infobih.com

3.Brando a fost angajat, cu două condiţii: să accepte un onorariu foarte mic (după standardele sale) şi să dea audiţie pentru rol (ceea ce nu mai făcuse de vreo 20 de ani).

4.Filmul era pe cât pe ce să nu ajungă să ruleze la cinema. Temându-se de lumina reflectoarelor, mafiotul Joseph Colombo a declarat război producției și s-a străduit să o închidă. În cele din urmă, le-a făcut producătorilor o ofertă pe care nu au putut să o refuze și filmul a fost lăsat să continue.

5.În filmul lui Coppola, nimeni nu menţionează „Mafia” sau „Cosa Nostra”, în schimb se vorbeşte foarte mult despre „familie”.

6.Nici Al Pacino nu s-a numărat printre favoriţii șefilor de la Paramount, pentru rolul lui Michael. Aceștia își doreau un om puternic ca Robert Redford, Jack Nicholson, Dustin Hoffman sau Warren Beatty. De asemenea, James Caan a încercat să obțină rolul, precum și Martin Sheen.

7.Celebra replică din film „leave the gun, take the cannoli (lasă arma, ia cannoli)” a fost improvizată.

8.Regizorul Stanley Kubrick considera că filmul Nașul a fost cel mai bun film din toate timpurile, având și cea mai bună distribuție.

9.In timpul repetitiilor, un cap fals de cal a fost folosit pentru scena dormitorului, în timpul filmărilor fiind folosit unul adevărat. Capul a fost achiziționat de la o fabrică care producea mâncare pentru câini.

10.Marlon Brando nu și-a memorat replicile, asa că a trebuit să citească de pe planșe ajutătoare.

11.Toți actorii principali au primit nominalizare la Oscar, iar Brando a primit statueta, pe care a refuzat-o în semn de protest. Brando a trimis atunci o femeie pe scenă, pentru a protesta în acest fel, împotriva tratamentului aplicat de Hollywood populației de origine amerindiană. Era al treilea actor din istorie care refuza Oscarul, după Dudley Nichols pentru scenariul din „The Informer” (1935) și după George C. Scott pentru „Patton” ( 1970).

12.O scenă care i-a marcat pe fani a fost cea în care moare Sonny, intepretat de James Caan. Scena a costat 100.000 de dolari din cauza armelor și exploziilor, o sumă mare pentru un film cu un buget de 6.5 de milioane de dolari.

13.Personajul lui Diane Keaton este secundar, însă în anumite momente este esențial. Întrebată ce amintiri plăcute are de la filmări aceasta a răspuns: „Pentru mine toate cele trei filme înseamnă un singur lucru: Al Pacino. Mi-a plăcut la nebunie să lucrez cu el.”

14.Pe parcursul producţiei, regizorul avea să fie aproape dat afară de mai multe ori, dar a reuşit să reziste presiunilor constante ale celor de la Paramount şi să ducă la bun sfârşit filmul.

15. The Godfather (Naşul) s-a ales cu 11 nominalizări la Premiile Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe Cinematografice.

Trei s-au transformat în premii, inclusiv pentru Cel mai bun film (statuetă acordată producătorului Albert S. Ruddy) şi cel mai bun scenariu adaptat (împărţit de Francis Ford Coppola şi Mario Puzo). Cu menţiunea că ei nu au apelat la formula cunoscută a celor trei acte şi au construit dramaturgia în cinci acte).

 

 

 

Sursa: maxim.com, wikipedia, imdb

Sursa foto:  ujszo.com

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - 15 lucruri pe care, poate, nu le știai despre trilogia iconică The Godfather (Nașul)

Un comentariu la „15 lucruri pe care, poate, nu le știai despre trilogia iconică The Godfather (Nașul)

  • octombrie 27, 2018 la 7:03 am
    Permalink

    Da, oficial s-a trezit cinefila din mine. Trebuie să-mi reorganizez programul din acest weekend!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: