Top 10 filme în regia lui Martin Scorsese, unul dintre cei mai influenţi cineaşti americani contemporani

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil” –  Martin Scorsese

Cu o carieră de peste şase decenii în industria cinematografică, Martin Scorsese este considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti americani contemporani. Astăzi, împlineşte vârsta de 75 de ani.

Martin Scorsese s-a născut la data de 17 noiembrie 1942, în New York, într-o familie de origine siciliană. Deoarece era un copil sensibil, nu a practicat sporturi, fiind îndrumat de părinţi spre cinema. A urmat cursurile Şcolii de Film la Universitatea din New York, iar în primii ani de carieră cinematografică a realizat mai multe scurtmetraje, recompensate cu numeroase premii. După ce se mută la Hollywood, îl cunoaște pe producătorul Roger Corman, care îi oferă posibilitatea să turneze primul film hollywoodian, „Boxcar Bertha”, cu Barbara Hershey și David Carradine.

Martin Scorsese este considerat unul dintre cei mai influenti cineasti americani contemporani, fiind autorul unor filme devenite clasice, precum: „Soferul de taxi/ Taxi Driver” (1976), „Taurul furios/ Raging Bull” (1980) si „Baieti buni/ Goodfellas” (1990), dar si al unor pelicule mai recente, extrem de bine primite de public si de critici, precum „Bandele din New York/ Gangs of New York” (2002), „Aviatorul/ The Aviator” (2004), „Hugo” (2011) si „Lupul de pe Wall Street” (2013).

86448 - Top 10 filme în regia lui Martin Scorsese, unul dintre cei mai influenţi cineaşti americani contemporani

Martin Scorsese  a primit 12 nominalizări la Premiul Oscar, trofeu pe care l-a obţinut în cele din urmă în 2007, cu filmul „Cârtiţa/ The Departed”.

Ultimul proiect regizoral al lui Martin Scorsese este filmul „Silence”, care are la bază romanul omonim al scriitorului japonez Shusaku Endo. Lungmetrajul de 2 ore şi 45 de minute, este filmat în Taiwan şi proiectat deja la Vatican unde regizorul Martin Scorsese a avut o întâlnire cu Papa Francisc.

A câștigat Premiul AFI pentru întreaga carieră, Premiul Oscar, Palme d’Or, Premiul Cannes pentru cel mai bun regizor, Leul de Argint, Premiul Grammy, premii Emmy, Globuri de Aur, premii BAFTA și Premiul Asociației regizorilor americani.

Pentru că este unul dintre cei mai apreciați și surprinzători regizori ai cinematografiei mondiale, am făcut un top al filmelor lui Martin Scorsese, care au reușit să intre în istoria cinematografiei:

10.The Wolf of Wall Street/Lupul de pe Wall Street – 2013

A devenit cel mai profitabil lungmetraj din filmografia regizorului american, cu incasari de 300 de milioane de dolari la nivel global, potrivit estimarilor oferite de boxofficemojo.com.

Filmul lui Martin Scorsese, creat ca o  satira la adresa coruptiei si lacomiei din lumea speculatiilor la bursa, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal.

9.The Aviator/ Aviatorul – 2004

Filmul descrie povestea reală a pionierului în domeniul aviației Howard Hughes (interpretat de Leonardo DiCaprio), care mai târziu a devenit cel mai bogat om din lume, conform numeroaselor surse, inclusiv o biografie de Charles Higham. Filmul se axază asupra vieții lui Hughes de la sfârșitul anilor 1920 până în 1947, timp în care a devenit un producator de film de succes și un magnat în aviație, timp în care decolările sale devin tot mai instabil din cauza unei tulburări obsesiv-compulsivă severe, agravată de accidente de avion.

8.Taxi Driver / Șoferul de taxi – 1976

Actorii principali ai filmului sunt Robert De Niro care îl interpretează pe Travis Bickle, un singuratic șofer de taxi, și Jodie Foster, o tânără prostituată.

Omul singuratic al lui Dumnezeu, insomniacul bântuit de amintirile războiului din Vietnam, este o măiestrie de rol: frustrare, mânie, dezgust, izolare și sociopatie, De Niro se asigură că Travis transmite toate acestea printr-o singură privire. Tot filmul este un suspans incredibil de suportat în care Travis clocoteşte urmând ca la final să erupă în fântâni de sânge. Pentru a-și pregăti rolul, Robert De Niro, a lucrat ca taximetrist în ture de 12 ore în New York.

7.Casino – 1995

Este bazat pe cartea cu același nume a lui Nicholas Pileggi, care a scris și scenariul filmului împreună cu Scorsese. Robert De Niro joacă rolul lui Sam „Ace” Rothstein, un evreu împătimit al jocurilor de noroc, pelicula fiind inspirată din povestea lui Frank „Lefty” Rosenthal care a condus cazinourile Stardust, Fremont și Hacienda din Las Vegas după regulile Mafiei din Chicago din anii ’70 și până la începutul anilor ’80.

Sharon Stone joacă rolul nevestei lui „Ace”, Ginger – prestație care i-a adus aceteia Premiul Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

6.The Departed / Cârtița – 2006

Este un remake al filmului Infernal Affairs o producție Hong Kong 2002. Cârtița a fost regizat de Martin Scorsese, scris de William Monahan iar din distribuție fac parte Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Martin Sheen, Alec Baldwin, Mark Wahlberg și Ray Winstone. Filmul a câștigat patru premii Oscar la cea de-a 79-a ediție de decernare a premiilor dintre care Premiul Oscar pentru cel mai bun film și Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor.

5.Shutter Island / Insula Shutter – 2010

Filmul se bazează pe romanul omonim din 2003, Shutter Island, scris de Dennis Lehane. Leonardo DiCaprio este Teddy Daniels, un US Marshall trimis la începutul anilor ’50 pe insula Shutter, unde se află un penitenciar-sanatoriu pentru criminali cu grave boli mentale, pentru a descoperi circumstanţele dispariţiei unei paciente dintr-o rezervă cu ferestre zăbrelite şi zăvorâtă pe dinafară. Însoţit de partenerul său Chuck (Mark Ruffalo), Daniels se va lovi de reticenţa personalului condus de doctorii Cawley (Ben Kingsley) şi Naehring (Max von Sydow).

Martin Scorsese reuşeşte o adevărată lovitură de maestru cu Shutter Island, un thriller cu vagi accente horror care te va ţine tremurând de tensiune pe marginea fotoliului de cinema. Regizorul s-a inspirat din filmele noir ale mijlocului secolului trecut şi plusează la capitolul suspans cu ajutorul a o mulţime de indicii şi artificii cinematografice, care te montează, dar nu te pregătesc pentru finalul cu totul şi cu totul surprinzător,

4.The King of Comedy / Regele comediei – 1982

Rupert Pupkin, interpretat magistral de Robert De Niro, isi doreste cu disperare să devină un comediant de succes. El priveşte cu admiraţie spre Jerry, gazda unui show tv, idolul sau pe care îşi doreşe să-l imite.

Obsedat şi obosit, într-o lume inundată de reality show-uri, Pupkin aruncă o privire cu 30 de ani înainte. Visul său de a ajunge regele comediei îi oferă lui De Niro şansa să realizeze cel mai patetic şi monstrous rol al său. Intr-o lume care imbina fantezia si realitatea cruda, Pupkin incepe un joc al negarii si se arunca intr-o bravada stupida in care ajunge in rolul de rapitor.

Pentru a primi raspunsul nervos si corect din partea colegului sau de platou, Jerry Lewis, De Niro l-a şocat pe acesta când a început să spună o serie de injurături antisemite.

3.Goodfellas / Băieți buni – 1990

Filmul este o adaptare cinematografică a cărții Wiseguy (1986) de Nicholas Pileggi, care a fost și coautor al scenariului, alături de Scorsese. Filmul este povestea adevărată a lui Henry Hill și a prietenilor săi din familia Lucchese în perioada 1955-1980.

Un criminal în serie extrem de fermecător căruia îi place meseria sa, Conway seduce atât pe Henry Hill, cât și publicul spectator. Regizorul îi oferă actorului preferat moment după moment: un zoom în slow motion în care poți vedea ochii unui ucigaș cu multe mandate ale morții, neajutoratul, reacția unui copil pe care o are când află de moartea lui Tommy, tipul ăsta nu-i doar grozav, e genial!

Adevaratul Henry Hill susține că Robert De Niro l-a bombardat cu telefoane pentru a afla mai multe despre adevăratul Conway.

Filmul a fost nominalizat pentru șase premii Oscar, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor, și a câștigat unul pentru Pesci la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar.

Filmul lui Scorsese a câștigat cinci premii BAFTA, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor.

De asemenea, filmul a fost numit Cel mai bun film al anului de către diferite grupuri de critici de film. Goodfellas este adesea considerat ca unul dintre cele mai mari filme făcute vreodată, atât în ​​genul filmelor cu mafioți, cât și în general, și a fost considerat „semnificativ din punct de vedere cultural” și selectat pentru păstrarea în Registrul Național de Film al Statelor Unite ale Americii de către Biblioteca Congresului.

86065 - Top 10 filme în regia lui Martin Scorsese, unul dintre cei mai influenţi cineaşti americani contemporani

2.Mean Streets / Crimele din Mica Italie – 1973

Robert De Niro și Harvey Keitel întruchipează doi prieteni, Johnny Boy și Charlie, a căror viață se desfășoară printre mafioții din Mica Italie, un cartier din New York, în 1973. Cei doi golănași în căutarea afirmării le dau târcoale mafioților, pe care-i invidiază. Ca să ajungă măcar la înălțimea bordurii trebuie să respecte o regulă strictă — onoarea mediului respectiv.

Robert De Niro este un tânăr fermecator în fruntea căruia scrie necazuri, care trebuie să supravieţuiască crimelor din Mica Italie. De Niro explodează în acest film, el jucând în extreme, un bărbat nebun şi intens, un ‘armăsar’ cuceritor ca mai târziu să ajungă un proxenet obraznic. Şi-a improvizat majoritatea dialogurilor, mai ales duelul cu Harvey Keitel.

În 1997, Crimele din Mica Italie a fost selectat în Registrul Național de Film al Statelor Unite de către Biblioteca Congresului ca fiind „important din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.

1.Raging Bull / Taurul furios- 1980

Este un film biografic american din 1980 regizat de Martin Scorsese și adaptat de Paul Schrader și Mardik Martin din memoriile Raging Bull: My Story.

Rolul care l-a incununat pe Robert De Niro cu trofeul de campion al actorilor din categoria grea este de departe, Jake La Motta. A îmbinat perfect nebunia cu metoda de bătaie a celebrului boxeur și a surprins și interpretat un portret al violenței și al pedepsei, un caracter auto distructiv care-și ratează destinul într-o conștiență debordantă.

De Niro s-a îngrășat 30 de kg pentru acest rol, a trăit și s-a antrenat cu însuși La Motta. Boxeurul susține ca De Niro ar fi putut ajunge la profesioniști.

După ce părerile au fost împărțite la apariția filmului, acesta este considerat astăzi ca unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată.

Sursa foto: Business Insider Nordic

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Top 10 filme în regia lui Martin Scorsese, unul dintre cei mai influenţi cineaşti americani contemporani
%d blogeri au apreciat: