21 filme horror de văzut în seara de Halloween

În fiecare an, în noaptea de la sfârșitul lunii octombrie, americanii și nu numai, sărbătoresc Halloween, adică, momentul în care spiritele morților vizitează lumea celor vii.

Halloween este o abreviere pentru „All Hallows’ Evening” şi este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai, scrie Mediafax.ro. Halloweenul se celebrează în noaptea de 31 octombrie şi precedă sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.

Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este acum sărbătorit în foarte multe ţări de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico şi Regatul Unit, iar ocazional în unele părţi ale Australiei şi Noua Zeelandă. În America de Nord şi Canada îşi menţine cel mai înalt nivel de popularitate. În fiecare an, 65% dintre americani îşi decorează casele şi birourile pentru Halloween. Procentul este depăşit doar de decoraţiunile făcute cu ocazia Crăciunului.

Halloweenul este sărbătoarea în care sunt vândute cele mai multe bomboane şi este a doua sărbătoare după Crăciun ca volum al vânzărilor globale.

Dacă vrei şi tu să simţi fiorii sărbătorii de Halloween, iată mai jos o listă cu filme de văzut în noaptea de Halloween:

1.The Haunting of Hill House (Casa bântuită ) – 2108 – Serial

The Haunting of Hill House este un serial care este o adaptare modernă a romanului emblematic al lui Shirley Jackson, publicat în anul 1959. Frații care au crescut în cea mai cunoscută casă bântuită din țară se reunesc pentru a face față fantomelor trecutului.

Seria este o complexă dramă de familie, care ia forma unei povești horror și care este regizată și produsă de Mike Flanagan, mintea din spatele unor producții precum Hush, Oculus, Gerald’s Game. Din echipa de producție mai fac parte Trevor Macy, Meredith Averill, Justin Falvey și Darryl Frank.

Din distribuție fac parte Michiel Huisman, Carla Gugino, Timothy Hutton, Elizabeth Reaser, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel și Victoria Pedretti, alături de Lulu Wilson, McKenna Grace, Paxton Singleton, Violet McGraw și Julian Hilliard.

The Haunting of Hill House este o serie realizată de Amblin TV și Paramount Television pentru Netflix.

2.Paranormal Activity (Activitate paranormală)  -2007

Paranormal Activity este un film american din 2007 scris şi regizat de Oren Peli. Ideea centrală a filmului este povestea unui cuplu tânăr, Katie şi Micah, care sunt bântuiţi de o entitate supranaturală în casa lor. Filmarea are loc din perspectiva celor doi, aceştia folosind o cameră cu ajutorul căreia înregistrează evenimentele anormale care se petrec la ei în casă.

Lucrul care îl face foarte interesant este faptul că, deşi filmul urmează un scenariu tipic filmului artistic, multe dintre întâmplările din film sunt bazate pe întâmplări adevărate, despre care regizorul afirmă că s-a documentat şi le-a introdus în povestea filmului, şi lucrul acesta se simte din plin.

Iniţial a fost realizat ca un film independent pentru un festival de film din 2007, dar ulterior, producţia a fost cumpărată de Paramount Pictures şi modificată, în special finalul filmului. A fost lansat doar în Statele Unite, pe 25 septembrie 2009, iar mai târziu la nivel internaţional, pe 16 octombrie 2009.

Filmul a avut parte de încasări de 108 de milioane de dolari în cinematografele din Statele Unite, dar şi 194 de milioane de dolari în cinematografele din întreaga lume, făcându-l cel mai profitabil film realizat vreodată, raportat la investiţia iniţială.

3.A Quiet Place (Fără zgomot!) – 2018

O familie cu doi copii duce o existenţă izolată, în linişte deplină, de teama că o ameninţare nevăzută care atacă la cel mai mic sunet îi va nimici. Suntem în anul 2020, într-un decor postapocaliptic. Terra a fost invadată de extratereştrii orbi, dar cu un auz extraordinar. Un singur zgomot şi vei fi sfârtecat!

În aceste condiţii, tatăl (Krasinski), mama (Emily Blunt), fiica (Millicent Simmonds) şi fiul (Noah Jupe) încearcă să supravieţuiască la ferma familiei, o provocare mai complicată decât te-ai fi aşteptat, mai ales că mama este însărcinată şi sorocul îi vine curând.

4.Carrie (2013)

Carrie este un film de groazã american din 2013, regizat de Kimberly Peirce, şi este a treia adaptare a romanului lui Stephen King din 1974, cu acelaşi nume. Filmul a fost produs de Kevin Misher, cu un scenariu de Lawrence D. Cohen şi Roberto Aguirre-Sacasa. Filmul o interpretează pe Chloë Grace Moretz ca personaj titular Carrie White, alături de Julianne Moore ca Margaret White. Filmul este o reconsiderare modernă a romanului regelui despre o fată timidă şi dezamăgită de colegii ei şi protejată de mama ei , o femeie extrem de religioasă, care foloseşte puterile sale telekinetice cu efect devastator, după ce a fost victima unei glume cruciale la balul ei de absolvire.

5.Halloween (1978)

Halloween este un film american din 1978, regizat şi înscris de John Carpenter, co-scris cu producătorul Debra Hill, şi cu Donald Pleasence şi Jamie Lee Curtis în debutul său de film. Filmul relatează povestea ucigaşului serial Michael Myers, în timp ce el tratează şi ucide îngrijitorii adolescenţi în noaptea de Halloween. Filmul se concentrează în principal pe Michael, care a fost angajat într-un sanatoriu ca un copil pentru uciderea suroriii sale mai mari, Judith Myers. Cincisprezece ani mai târziu, el scapă şi începe ucide oamenii din oraşul fictiv Haddonfield, Illinois, fiind urmărit de fostul său psihiatru, Samuel Loomis.

Filmul a însumat 47 de milioane de dolari la box office-ul din Statele Unite şi 23 de milioane de dolari pe plan internaţional pentru un total de 70 de milioane de dolari în întreaga lume, echivalentul a aproximativ 277 de milioane de dolari în 2018, vânzând aproape 30 de milioane de bilete în 1978, astfel, devenind unul dintre cele mai profitabile filme independente .

În 2006, filmul Halloween, a fost selectat pentru a fi conservat în Biblioteca Congresului Naţional de Film al Statelor Unite ca fiind „cultural, istoric sau semnificativ” din punct de vedere estetic.

83679 - 21 filme horror de văzut în seara de Halloween

6.The Conjuring (Trăind printre demoni) – 2013

Filmul The Conjuring vine şi ne pune dinainte sintagma “Based on The True Case Files of The Warrens”!!! Fapte întâmplate în anul 1971 în Harrysville din Rhode Island! Asupra familiei Perron – Roger şi Carolyn, împreună cu cei cinci copii ai lor, atunci când se dezlănţuie sarabanda diavolească a unei forţe demonice.

The Conjuring este un film american din 2013 regizat de James Wan. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Vera Farmiga şi Patrick Wilson. A primit Premiul Saturn pentru cel mai bun film de groază.

7.The Exorcist (Exorcistul) – 1973

Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină trei scenarii într-unul de success. O fetiţă de 12 ani este posedată de demoni şi numai un exorcist o poate salva. Ea locuieşte împreună cu mama ei în Georgetown, Washington şi trăieşte simptome ciudate, care îi pun în pericol viaţa. Ajutorul medical nu îi poate fi de niciun folos, singura soluţie rămânând căutarea unui exorcist care să-i alunge demonii.

84007 - 21 filme horror de văzut în seara de Halloween

8.A Nightmare on Elm Street (Coşmarul de pe Elm Street) – 1984

În anii 80, un psihopat numit Freddy Krueger a omorât câţiva copii cu ajutorul unei mănuşi prevăzute cu lame ascuţite pe post de degete. Arestat şi eliberat din lipsă de probe, el devine victima răzbunării părinţiilor copiilor ucişi şi moare ars, în beciul unde lucra. La ani după moartea sa, adolescenţii Nancy, Tina, Rod şi Glen, ai căror părinţi au fost responsabili de moartea lui Krueger, trec prin coşmaruri terifiante în care apare un om ars, îmbrăcat ciudat, purtând o mănuşă cu lame ascuţite.

Fantoma lui Freddy Krueger îi vânează unul câte unul, iar Nancy îşi dă seama că trebuie să rămână treji şi îşi avertizează şi prietenii. Freddy Kreuger a făcut ca personajul să rămână în istoria cinematografiei. Filmul a avut încasări uriaşe la vremea când a fost lansat!

9.Rosemary’s Baby (Copilul lui Rosemary) – 1968

Probabil cel mai bun film horror realizat vreodată, este o adaptare genială a romanului lui Ira Levin. Filmul relatează povestea unui cuplu de tineri îndrăgostiţi din New York City, care asteaptă primul lor copil. Rosemary (Mia Farrow) trăieşte sentimente de confuzie şi teamă. Soţul ei (John Cassavetes), un actor ambiţios, dar lipsit de succes, face un pact cu diavolul, care îi promite că va avea o ascensiune fulminantă în carieră.

Regizorul Roman Polanski obţine performanţe actoriceşti la fel de impresionante din partea tuturor actorilor din distribuţie. Ruth Gordon a câştigat un Premiu Oscar pentru rolul vecinei excesiv de grijulii din acest film clasic, iar Roman Polanski a fost nominalizat la Premiul Oscar, la categoria cel mai bun scenariu adaptat.

83914 - 21 filme horror de văzut în seara de Halloween

10.Friday the 13th (Vineri 13) – 1980

Filmul Vineri 13, inspirat de succesul peliculei Halloween de John Carpenter, a fost realizat cu un buget redus, de aproximativ 550.000$.

Povestea începe în 1957 când un băieţel pe nume Jason moare înecat în lacul din tabăra Crystal Lake. Un an mai târziu, nişte adolescenţi care în principiu se făcuseră vinovaţi de moartea lui sunt omorâţi unul câte unul fără ca poliţia să descopere vreodată criminalul. In urma acestor evenimente tragice, tabăra este închisă, iar localnicii avertizează pe oricine să se apropie, pentru că locul e blestemat. Totuşi, în anul 1980, proprietarul se decide să redeschidă tabăra şi angajează şase adolescenţi să supravegheze copiii mai mici, în ciuda avertismentelor localnicilor.

Din distribuţie fac parte: Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby și Kevin Bacon într-unul din primele sale roluri.

11.The Ring (Avertizarea) – 2002

O capodoperă a genului horror, filmul The Ring relatează o poveste japoneză despre un blestem antic care face ravagii în epoca modernă, în care mass media are o influenţă uneori fatală asupra oamenilor.

La Hollywood s-a făcut deja un remake, care a avut un mare succes de casă. Tomoko, o ziaristă, anchetează moartea misterioasă a unei adolescente. Ea descoperă că la origine stă o casetă video ucigaşă.Astfel, persoana care urmărește caseta video cu imagini de groază, primește un telefon prin care i se spune că va muri peste șapte zile.Toţi cei care au văzut-o şi în decurs de o săptămână nu au arătat-o altcuiva, mor. În rolurile principale se află Naomi Watts şi Martin Henderson.

12.Annabelle (2014)

„Annabelle” urmează povestea din filmul The Conjuring, în care o familie descoperă lucruri înspăimântătoare în casa în care tocmai s-au mutat. In film, personajul malefic este o păpuşă care pare a fi posedată. Şi ca totul să fie şi mai bizar, filmul este inspirat din fapte reale.

Cei de la MoviePilot au dezvăluit şi cazul real din care s-a inspirat filmul. Povestea lui Annabelle începe în anii ’70, când o mamă a cumpărat la mâna a doua papuşa Annabelle şi i-a dat cadou fiicei ei, Donna. La început, Donna şi colega ei de cameră, Angie, observă că păpuşa stă în poziţii diferite, deşi nimeni nu o mişca. Aşa că fetele au decis să cheme un medium în apartament, să afle ce se întâmplă.

Din distribuţie fac parte Ward Horton, Annabelle Wallis şi Alfre Woodard.

13.Trick ‘r Treat (Povești de Halloween) – 2007

Verifică întotdeauna bomboanele tale. Filmul lui Michael Dougherty este, probabil, cea mai bună odă creată vreodatã pentru spiritul Halloween-ului. Un film antologic format din patru poveşti experimentate, Trick ‘r Treat urmăreşte locuitorii unui mic oraş unde nimeni nu este chiar ceea ce pare. Primarul este un sociopat care ucide copiii şi fecioarele şi este un lup cu îmbrăcăminte de oaie. Împreună cu designul de producţie impecabil de toamnă, Trick ‘r Treat este cea mai mare forţă a iubirii evidente a lui Dougherty şi a cunoştinţelor de specialitate ale tradiţiei şi superstiţiei sărbătorii, care saturează fiecare moment al filmului.

Cu tot respectul faţă de capodopera lui John Carpenter, Trick ‘r Treat este probabil filmul de Halloween care încapsulează perfect magia întunecată a sărbătorii.

14.Poltergeist (1982)

Un horror clasic, o peliculă de referinţă a genului, „Poltergeist” este un film care reia ideea spiritelor malefice care intervin în lumea noastră.

Filmul a fost lansat pe 4 iunie 1982, în regia lui Tobe Hooper, cel care a creat clasicul „The Texas Chainsaw Massacre” şi este produs de Steven Spielberg, care a fost şi co-scenarist. Acţiunea are loc într-o suburbie din California, unde o familie începe să descopere fenomene ciudate în casa în care trăieşte şi crede că fiica lor cea mică (Heather O’Rourke) este rapită de fantome şi posedată. Din distribuţie au făcut parte Craig T. Nelson, Heather O’Rourke, JoBeth Williams, Beatrice Straight şi Dominique Dunne.

Poltergeist este chiar un fenomen paranormal care constă în evenimente care fac aluzie la manifestarea unei entități imperceptibile. De obicei, o astfel de manifestare include obiecte neînsuflețite în mișcare, în levitație, ce par a fi aruncate sau care se autoincendiază, cu prezența zgomotelor simțitoare (cum ar fi ciocănit, bătăi, lovituri) și în anumite cazuri, atacuri fizice asupra martorilor acelor evenimente.

Numit un film blestemat din cauza morţilor enigmatice a 4 actori din serie, printre care şi a tinerei actriţe de 12 ani Heather O’Rourke, Poltergeist reuşeşte şi azi să înspăimânte publicul atât prin scenele sale terifiante cât şi prin misterul de care a fost înconjurat. Un film perfect pentru seara de Halloween!

15.Psycho (1960)

Filmul este aproape o capodoperă, chiar şi după aproape 50 de ani, acesta continuă să surprindă publicul. Personajul principal al acestui film, Norman Bates (interpretat fără cusur de Anthony Perkins), posedă o personalitate dublă ce se manifestă prin conflictul permanent între bine și rău, creându-i amnezii temporare și pierderea contactului cu realitatea. Călătorii ce poposesc pe la motelul izolat pe care-l conduce se află în pericol de moarte, putând deveni victime ale nebuniei sale.

Scena în care Marion Crane (Janet Leigh) este atacată în baia unui hotel este una cunoscută tuturor iubitorilor de cinema. Se spunea în epocă, că este primul film din istoria cinematografiei în care eroina principală moare înainte ca filmul să ajungă la jumătate. 

Un film care a revoluţionat genul horror, obişnuit până atunci cu vampiri, monştri însângeraţi sau fantome, fiind un adevărat precursor al altora de acelaşi tip. Biblioteca Congresului American a inclus „Psycho” în anul 1992 în Registrul Naţional de Film al SUA, considerând că este „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.

Psycho a fost, este si va ramane unul din thrillerele psihologice de referinta ale cinematografiei mondiale, Hitchcock lăsând posterităţii, prin Psycho o serie de scene memorabile perfect pentru seara de Halloween.

16.The Blair Witch Project (Proiect: Vrăjitoarea) – 1999

Filmul este un horror pseudodocumentar ce exploatează frica de întuneric și de necunoscut. Un film american independent cu buget redus din 1999 regizat de Daniel Myrick și Eduardo Sánchez. Scenariul spune povestea a trei studenți producători de film care s-au pierdut și au dispărut în pădurile Black Hills de lângă Burkittsville, Maryland în 1994, în timp ce realizau un documentar despre o legendă locală numită Blair Witch.

Filmările au început în octombrie 1997 și au durat opt zile. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 60.000$. Astfel, mizând pe o campanie publicitară originală a făcut încasări de peste 140 de milioane de dolari numai în SUA, devenind unul dintre cele mai profitabile filme independente din istoria cinematografului.

Exploatând câteva dintre fricile elementare ale spectatorului – frica de întuneric, de necunoscut, de sunete neobișnuite – „The Blair Witch Project” provoacă un răspuns emoțional foarte intens. Câteva dintre momentele cele mai terifiante sunt cele în care vedem numai un ecran gol sau întunecat și în care imaginația noastră este lăsată să producă imagini mai înspăimântătoare decât cele mai sofisticate efecte sau machiaje speciale. 

17.Winchester (Winchester: Casa spiritelor) – 2018

Winchester este un film inspirat din fapte adevărate, ce ne relatează povestea unei bogate văduve, Sarah Lockwood Winchester (Helen Mirren), o moştenitoare a imperiului clădit de soţul ei, pe vânzarea celebrelor arme, Winchester. După moartea soţului ei, William Wirt Winchester, în 1881, Sarah devine una dintre cele mai bogate femei din lume, cu o avere estimată la 20 de milioane de dolari (echivalentul a peste 500 de milioane de dolari în prezent), la care se adaugă 50% din acţiunile companiei Winchester.

După moartea bruscă a soțului și al copilului ei, Sarah devine convinsă că este blestemată și începe să construiască Casa Winchester Mystery din San Jose, California, după consilierea cu un medium. La ordinele proprietarei, echipe de muncitori construiesc sau modifică zi și noapte o clădire impozantă de șapte etaje și sute de camere care, pentru străini pare o nebunie. Din distribuţie fac parte: Helen Mirren, Sarah Snook, Jason Clarke.

Casa Winchester Mystery din San Jose, California este cea mai sinistră casă dintre toate câte au făcut subiectul vreunui film horror. Conacul este construit de personajul real al doamnei Sarah Winchester şi este păstrată şi în ziua de azi. Lucrul care îl face interesant de văzut în noaptea de Halloween!

18.Get Out (Fugi!) – 2017

Cu un remarcabil scor de 99% pe rottentomatoes.com iar pe Metacritic.com de 84%, filmul Get Out/Fugi! este lungmetrajul de debut al lui Jordan Peele (care devine astfel primul regizor de culoare cu încasări de peste 100 de milioane de dolari pentru filmul de debut).

Filmul relatează povestea lui Chris (Daniel Kaluuya), un fotograf de culoare din New York, care se duce împreună cu iubita sa, Rose (Allison Williams), la vila părinților ei. Tânărul e foarte emoționat înainte de întâlnire, deoarece părinții aristocrați ai acesteia habar nu au de relația interrasială a fiicei lor. Cu toate astea, Chris este întâmpinat cordial de către membrii familiei, deși pe teritoriul vilei se întâmplă mai multe lucruri bizare.

Din distribuţie fac parte: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Lilrel Howery.

19. The Grudge (Blestemul) – 2004

Karen (Sarah Michelle Gellar) este o studentă sosită în Japonia în cadrul unui schimb de experienţă pentru un proiect social. După ce ajunge în casa malefică, aceasta descoperă un lanţ de orori ce a fost declanşat de o forţă malefică, apăruta aici cu ani în urmă. În timp ce toţi ceilalţi mor în jurul ei, Karen se trezeşte atrasă în acest ciclu al groazei şi află secretul blestemului.

The Grudge a fost unul dintre filmele care a şocat lumea întreagă. Versiunea americană a filmului japonez Ju-on din 2003. Lansat în 2004, filmul regizat de Takashi Shimizu, cel care a creat şi seria originală, a devenit rapid unul din cele mai populare horror-uri din ultimul deceniu.

Filmul horror a captivat milioane de fani prin povestea sinistră şi terifiantă. Cu un buget de doar 10 milioane de dolari, The Grudge a reuşit să strângă încasări de 187 de milioane de dolari, la nivel mondial, făcându-l astfel al doilea cel mai profitabil remake horror în SUA, după The Ring.

După 10 ani, The Grudge este considerat şi azi unul dintre cele mai terifiante filme horror realizate vreodată, facându-l perfect de văzut împreună cu prietenii, în noaptea de Halloween!

20. Alien (1979)

Pelicula Alien este o operă excepțional compusă și aproape perfect calculată, începând cu tipul fontului din titlu și până la ultimul piuit al navei Nostromo. Extraterestrul este cu siguranţă, una dintre creaturile cele mai cunoscute ale genului SF. În spațiul galactic se înfruntă două civilizații: micul echipaj al unei nave terestre și o ciudată și periculoasă formă de viață străină. Luându-și mereu altă înfățișare, extrem de inteligentă și cu reacții extrem de rapide, ferocea creatură, strecurată pe neștiute la bordul navei, se dovedește a fi susținută de chiar unul dintre membrii echipajului. Tensiunea atinge cote inimaginabile!

Filmul a fost premiat de Academia Americană de Film pentru cele mai bune efecte speciale. Seria Alien a fost și va rămane una epică pentru generația mea.

Succesul filmului a determinat apariția mai multor romane, serii de benzi desenate, jocuri video și jucării precum și a altor cinci filme de lungmetraj. Totodată, Alien a făcut-o celebră și pe actrița Sigourney Weaver, aceasta urmând să mai apară și în Aliens (1986), Alien 3 (1992) și Alien: Renașterea (1997).

Filmul a fost selectat în anul 2002 de către Biblioteca Congresului American pentru păstrarea în Registrul Național de Film, fiind considerat ”semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.

83605 - 21 filme horror de văzut în seara de Halloween

21.The Sixth Sense (1999)

Filmul prezintă povestea lui Cole Sear (Haley Joel Osment), un băiat cu probleme, izolat, care este capabil să vadă și să vorbească cu morții, și un psiholog de copii (Bruce Willis) care încearcă să-l ajute.

Filmul a fost nominalizat de șase ori la Premiile Oscar, inclusiv la categoria „cel mai bun film”. Criticii au primit cu entuziasm această primă producţie importantă din cariera lui M. Night Shyamalan, iar cele mai consistente laude s-au îndreptat asupra modului sugestiv în care a fost filmată povestea cu fantome, interpretărilor lui Bruce Willis şi Haley Joel Osment, dar şi finalului intrat pe nenumărate liste cu cele mai surprinzătoare răsturnări de situaţie văzute vreodată pe marele ecran.

Pe lângă onorariul fix, Willis a negociat un procent de 17% din încasările acestui film riscant, ajungând să câştige nu mai puţin de 120 de milioane de dolari de pe urma fenomenalului succes al premierei din august 1999. Malcolm Crowe a devenit astfel unul dintre cele mai profitabile personaje din întreaga istorie a cinema-ului.

Un film care nu ar trebui să lipsească din colecția voastră de filme originale de văzut în noaptea de Halloween. Un clasic modern, de o mare complexitate emoțională, dureros, pătrunzător și intens.

 

Sursa foto: CrypticImages

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - 21 filme horror de văzut în seara de Halloween
%d blogeri au apreciat: