Green Book (Green Book: O prietenie pe viață) – 2018

  • Regia: Peter Farrelly
  • Cu: Linda Cardellini, Viggo Mortensen, Mahershala Ali
  • Muzica: Kris Bowers
  • Gen: Biografic, Comedie, Dramă

Despre film:

Green Book este un road-movie inspirat dintr-o poveste adevărată, în regia lui Peter Farrelly, cu o acțiune plasată în America anilor ’60, unde rasismul şi prejudecăţile încă erau o normalitate.

93518 - Green Book (Green Book: O prietenie pe viață) - 2018

Filmul ales de către Academia Americană de film, Cel mai bun titlu al anului 2018, relatează povestea unei prietenii mai puţin probabile dintre un pianist de culoare şi un italiano-american dur pe care cel dintâi îl angajează ca şofer şi asistent personal pentru a porni într-un turneu de două luni.

Doctorul Don Shirley (Mahershala Ali) alege conștient, să pornească într-un turneu, pe o sumă de trei ori mai mică față de cât ar fi încasat dacă ar fi ales să stea în zona lui de confort, să meargă și să ia contact cu realitatea dură a oamenilor de aceeași culoare a pielii ca și el.

Don Shirley a decis ca pentru turneul pe care l-a făcut în 1963 să-și angajeze ca șofer un italo-american alb. Rolul șoferului Tony „Lip” Vellalonga este jucat de actorul american Viggo Mortensen.

Fiul real al lui Tony „Lip” a povestit cum călătoria făcută alături de Don Shirley i-a deschis ochii tatălui lui, cei doi rămânând prieteni după experiența trăită. Prietenia a durat până la moartea celor doi bărbaţi, în anul 2013, la câteva luni diferență.

Titlul filmului face referire la ”Negro Motorist Green Book”, un ghid destinat automobiliştilor de culoare, într-o epocă în care acestora nu li se permitea accesul în numeroase hoteluri sau restaurante, lucrare publicată din 1936 până în anul 1967.

93341 - Green Book (Green Book: O prietenie pe viață) - 2018

La scrierea scenariului filmului Green Book a colaborat şi fiul lui Tony ”Lip”, Nick Vallelonga.

„Ai nevoie de curaj pentru a schimba inimi”

Recomand acest film în care ți se dă o adevărată lecție despre prietenie, o prietenie cu atât mai puternică cu cât se naște între oameni extrem de diferiți, care se debarasează de prejudecățile pe care le aveau unul față de celălalt și învață astfel lecții importante, care îi îmbogățesc spiritual și emoțional. De fapt, același lucru pot să zic și eu după ce am vizionat acest film, m-am simțit și eu mai bogată spiritual și emoțional.

Cu ajutorul celor doi actori extrem de talentați, filmul Green Book captează esența anilor 60!

Citește și: LISTA COMPLETĂ A CÂȘTIGĂTORILOR PREMIILOR OSCAR 2019!

Pelicula, a cărei acţiune se desfăşoară în America segregaţionistă a anilor ’60, a fost nominalizat la cinci categorii la Premiile Oscar 2019, printre care şi cea pentru cel mai bun actor în rol secundar, câştigată de Mahershala Ali, care îl interpretează pe muzicianul Don Shirley. Actorul a obţinut anul acesta şi Globul de Aur pentru acelaşi rol. Mai are în palmares un Oscar la aceeaşi categorie, câştigat în anul 2017 pentru rolul din filmul Moonlight.

Viggo Mortensen, care s-a îngrăşat 20 de kilograme pentru a intra în pielea personajului Tony ”Lip” Vallelonga, şoferul şi garda de corp a lui Don Shirley, a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor, dar nu a fost desemnat câştigător. Nick Vallelonga a primit premiul Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original.

Pe lângă premiile Oscar pe care și le-a adjudecat, filmul Green Book a câştigat şi Globul de Aur pentru „cel mai bun film de comedie”.

 

Sursa foto: vanityfair.com

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Green Book (Green Book: O prietenie pe viață) - 2018
%d blogeri au apreciat: