Celebrități născute pe 11 octombrie – Dan Pița, Catrinel Dumitrescu şi Olga Tudorache se află printre ele!

1929 – Olga Tudorache (n. Oituz, județul Bacău – d. 18 octombrie 2017, București) a fost o actriță română și profesor universitar la București. În septembrie 1951 a fost angajată la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul Nottara. La noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978. Din anul universitar 1976 a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, la catedra de actorie, iar din 1978 cu funcția de bază aici. Din 1990 a devenit profesor universitar.

Olga Tudorache a avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997). Retragerea efectivă din învățământ a avut loc în anul 2000.

1938 – Dan Pița (n. Dorohoi, județul Dorohoi) este un regizor și scenarist român. În 1992, la Festivalul de Film de la Veneția, a obținut Leul de Argint cu Hotel de lux. În 2004 a montat la Teatrul Național din București piesa Apus de soare de Barbu Delavrancea.A fost căsătorit cu actrița Carmen Galin. Personalitate marcantă a cinematografiei românești și a Generației ’70, Dan Pița a impus o stilistică originală încă de la debutul său (scurtmetrajul „Viața în roz”, 1970). Alături de Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc și Alexandru Tatos, Dan Pița a fost un adept al minimalismului și neorealismului, linie preluată apoi de regizorii Noului Val Românesc. „Concurs” (1982), „Faleze de Nisip” (1983) sau segmentele „Nunta de Piatră” (1972) și „Duhul Aurului (1974) sunt doar câteva dintre filmele care l-au consacrat.

În 1986, „Pas în doi” primește „Ursul de Argint” la Festivalul Internațional de la Berlin, iar 6 ani mai târziu „Hotel de Lux” câștigă „Leul de Argint” la prestigiosul Festival de Film de la Veneția.

1956 – Catrinel Dumitrescu (n. Brăila) este o actriță de teatru și film din România, care joacă la Teatrul Nottara din București. Este profesoară la Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte, secția Actorie.

Actrița Catrinel Dumitrescu a fost decorată la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.Încă eleva fiind, frecventa un cerc de teatru și a fost remarcată de regizorul Tocilescu, pe atunci și el la început de drum, care-i oferă rolul de debut în „Svanevit”, de Strindberg, la Teatrul din Brailă. Acel spectacol a determinat-o să dea examen la Institut și în anul III joaca alături de profesorul ei, Octavian Cotescu, la Bulandra, în „Anecdote provinciale”.

Avea ca parteneri pe Tamara Buciuceanu Botez, Ștefan Bănică Sr., Virgil Ogășanu etc. A fost căsătorită cu actorul Emil Hossu, naș fiindu-le un alt actor celebru, Horațiu Mălăele. Au fost un cuplu fericit ce au locuit într-un apartament la etajul 10 în centrul capitalei, nu au avut copii. Nu și-au dorit niciodată să fie pe prima pagină a ziarelor, se considerau oameni normali sau, cum le placea să spună, „nu suntem interesanți”. S-au întâlnit exact la timpul potrivit, când erau deja la „o oarecare maturitate” și „au încredere unul în celălalt”, după cum marturiseau ei înșiși.

Timp de zece ani au jucat „Doi pe o banca” de Ghelman, cu sala plină, dar și-au iubit toate rolurile. Împreuna au cochetat cu Televiziunea, prezentând pe un post de Tv o emisiune folclorică, iar din 1992 au fost profesori la Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte, sectia Actorie. Deși a jucat în destule filme, în niciunul nu a strălucit așa cum o face în teatru pe care ea însăși îl apreciaza mai mult. În anul 2002, a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler.

1966 – Coy Luther Perry III, cunoscut sub numele de Luke Perry, este un actor america .El este cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Dylan McKay în seria TV Beverly Hills, 90210 din 1990 până în 1995 și din nou în 1998 până în 2000. În prezent joacă rolul lui Fred Andrews pe seria CW Riverdale .

1972 – Claudia Black este o actriță și voce australiană, cunoscută pentru rolurile sale de Aeryn Sun în science – fiction seria Farscape și Vala Mal Doran în seria SF Stargate SG-1 , precum și Sharon „Shazza „Montgomery în filmul Pitch Black . De asemenea, a avut mai multe roluri proeminente în jocurile video , cum ar fi Chloe Frazer din seria Uncharted , vrăjitoarea Morrigan în Dragon Age: Origins și Dragon Age: Inchiziția , amiralul Daro’Xen și Matriarch Aethyta în Mass Effect 2și Mass Effect 3 și squadmate Samantha Byrne în Gears of War 3 .  Ea a jucat, de asemenea, ca Doctor Sabine Lommers în miniseries Containment și a avut un rol recurent ca Dahlia în seria Originals .

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Celebrități născute pe 11 octombrie - Dan Pița, Catrinel Dumitrescu şi Olga Tudorache se află printre ele!
%d blogeri au apreciat: