Celebrități născute pe 25 octombrie – Regele Mihai I, Pablo Picasso, Chris Norman, Katy Perry, Ciara dar şi alţii

1921: Regele Mihai I al României

Mihai s-a născut la Sinaia, fiind fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena a Greciei.

Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei șamd. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă.

Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Căsătoria propriu-zisă a părinților săi a fost scurtă și nefericită, din cauza nepotrivirii celor două personalități. În 1925, principele Carol a profitat de o îndatorire protocolară, reprezentarea dinastiei la înmormântarea reginei consoarte Alexandra a Marii Britanii, pentru a nu se mai întoarce în România. S-a întâlnit cu amanta sa Elena „Magda” Lupescu în străinătate și a renunțat la tron, cei doi stabilindu-se în cele din urmă în Franța.

Regele Ferdinand era decis să nu tolereze din nou această nouă dovadă de nesupunere a fiului său, care dezertase și în timpul Primului Război Mondial.

Deși unii politicieni, precum Constantin Argetoianu, au pledat pe lângă rege să se răzgândească, acesta a convocat un Consiliu de Coroană în cadrul căruia Carol a fost exclus de la succesiunea tronului și din familia regală, primind numele de Carol Caraiman.

Prinț moștenitor a devenit fiul lui Carol, Principele Mihai. Deja în 1925 starea de sănătate a regelui Ferdinand era fragilă, și acesta a murit în iulie 1927, de cancer intestinal.

În consecință, Mihai i-a succedat la tron bunicului său.

La scurt timp a murit însă și Ionel Brătianu, conducătorul Partidului Național Liberal, și, dintre frații săi, cel mai versat politician. Astfel, prima venire la putere a lui Mihai a stat sub semnul slăbirii autorității celui mai important partid politic de până atunci.

1881: Pablo Picasso, pictor, sculptor, gravor şi ceramist spaniol (d. 1973)

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso  a fost un artist plastic spaniol. Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. Va juca multe, reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez.

A fost un copil genial, la Paris un străin „iresponsabil”, din cauza căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. A fost un amant pasional, soț și tată. Dar mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii.

Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, și opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă.

1931: Annie Girardot

Deși făcuse școala de infirmiere, a fost atrasă de mirajul scenei și s-a înscris la Conservatorul din Paris. A debutat în pelicula „Treize à table”, în regia lui André Hunebelle, în 1955. De atunci până la finalul carierei, ce a survenit când boala i s-a agravat, actrița a jucat în peste 100 de pelicule, unele dintre ele intrând definitiv în manualele de istorie a filmului.

Simbol al femeii puternice, neavând nimic din superficialitatea și kitschul bombelor sexy, a fost o adevărată Ciociara în variantă franceză. Una dintre marile actrite ale Frantei, Annie Girardot s-a lansat în anul 1960, cu lung-metrajul „Rocco și frații sai”, regizat de Luchino Visconti. Annie Girardot și Renato Salvatori s-au îndrăgostit pe platoul de filmare de la „Rocco și frații săi”, în scurtă vreme cei doi oficializându-și relația. Actorul italian s-a dovedit însă a fi un soț pătimaș și iute la mânie. Desele ieșiri violente ale lui Renato au dus la separarea lor, deși nu au divorțat niciodată. Cei doi au o fată, Giulia, acum în vârstă de 48 de ani, care, împreună cu fiica ei, Lola Vogel, a stat lângă actriță până la sfârșit.

Annie Girardot a mai avut o relație complicată cu rockerul Bob Decout, cu care a trăit timp de 13 ani. Actrița a fost recompensată cu mai multe premii Cesar, dintre care ultimul i-a fost decernat în 2001, pentru rolul din „Profesoara de pian”, în regia lui Michael Haneke. Actrița franceza Annie Girardot, câștigătoare a mai multor premii Cesar, a fost diagnosticată cu maladia Alzheimer în 2006.

1944: Jon Anderson ( YES ) este un muzician englez cunoscut ca fostul solist vocal al trupei de rock progresiv, Yes. A cunoscut succesul și ca artist solo colaborând și cu artiști precum muzicianul grec Vangelis printre alții.

1950: Chris Norman este un cântăreț, compozitor englez de soft rock. Norman a fost liderul formației Smokie, o trupă engleză de glam rock din Bradford, care a avut succes în Europa în anii 1970. A interpretat single-uri vestite precum Stumblin’ In, I’ll meet you at midnight ,Midnight Lady, Some Hearts Are Diamonds, etc.

1984: Katy Perry a devenit cunoscută datorită hitului din 2008 „I Kissed a Girl” care a atins prima poziție în peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia și United World Chart. Continuând o carieră de succes, primește multe nominalizări, premii și distincții ca artist de nivel mondial, devenind unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din istorie, cu peste 100 de milioane de albume și single-uri vândute la nivel mondial, dintre care 81 de milioane de single-uri și peste 12 milioane de albume în SUA.

Ca urmare a succesului înregistrat, Perry lansează cinci parfumuri (Purr, Meow!, Killer Queen, Royal Revolution și Mad Potion) și intră în domeniul filmului, fiind vocea Ștrumfiței din trilogia The Smurfs și protagonista unui film documentar, Katy Perry: Part of Me, ce are ca subiect viața ei ca artist în turnee și despărțirea de Russell Brand, soțul ei, cu care a avut un mariaj de doar 14 luni.

1985: Ciara  este o cântăreață, actriță, textieră și dansatoare americană. Cunoscută sub numele Ciara, ea a debutat în anul 2004 cu discul single „Goodies”, care s-a clasat pe poziția 1 în Statele Unite și în Regatul Unit. Cântecul a fost inclus pe albumul omonim lansat în toamna aceluiași an. Alte două piese de pe material au devenit șlagăre, acestea fiind „1,2 Step” și „Oh”. La finele anului 2006, a fost promovat discul Ciara: The Evolution, ce include înregistrări de succes precum „Get Up”, „Promise” sau „Like a Boy”.

Albumul a înregistrat vânzări de peste 338.000 de exemplare în prima săptămână doar în S.U.A. Începând cu anul 2008, Ciara a lucrat la o serie de cântece pentru cel de-al treilea material discografic de studio al său, Fantasy Ride. După mai multe amânări succesive, acesta a fost lansat în prima parte a anului următor, în urma succesului înregistrat de piesa „Love Sex Magic”. În ciuda startului promițător, albumul a devenit un eșec comercial, acest lucru determinând-o pe artistă să înceapă înregistrările pentru un nou disc. În 2010, Ciara a lansat al patrulea album de studio, Basic Instinct, care a fost tot un eșec comercial. În 2011 ea a semnat un contract cu casa de discuri Epic Records, prin intermediul căreia a lansat în 2013 al cincilea album de studio, Ciara. Piesa principală de pe acesta, „Body Party”, a ajuns pe locul al șaselea în clasamentul american Billboard R&B/Hip-Hop. În mai 2015 Ciara a lansat albumul „Jackie”.

Ciara a început să joace în filme în anul 2006, debutând ca actriță în All You’ve Got, urmat de Mama, I Want to Sing! (2012) și That’s My Boy (2012). În 2013, Ciara a avut un rol minor în serialul The Game. De la debutul în muzică din anul 2004, Ciara a avut opt cântece în top zece piese din Billboard Hot 100, inclusiv una clasată pe primul loc. A obținut mai multe premii și nominalizări, printre care trei Premii Bet, trei MTV Video Music Awards, trei Premii MOBO și un Grammy. Până în 2015, Ciara a vândut 8 milioane de albume și 15 milioane de cântece la nivel mondial.

 

 

Sursa: wikipedia.com

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Celebrități născute pe 25 octombrie - Regele Mihai I, Pablo Picasso, Chris Norman, Katy Perry, Ciara dar şi alţii
%d blogeri au apreciat: