Hacksaw Ridge (Fără armă în linia întâi) – 2016

  • Regia: Mel Gibson
  • Cu: Andrew Garfield, Teresa Palmer, Sam Worthington, Luke Bracey, Milo Gibson, Vince Vaughn
  • Muzică: Rupert Gregson-Williams
  • Gen: Biografic, Dramă, Război

Cel mai nou film al lui Mel Gibson, este o dramă de război care relatează povestea adevărată a soldatului american, Desmond T. Doss interpretat de Andrew Garfield, cel care a refuzat să poarte arma pe câmpul de luptă datorită credinţelor și principiilor sale.

Desmond îşi dorea cu ardoare să îşi servească ţara, dar nu cu orice preţ, cel puţin, nu cu preţul crimei. Desmond face parte din cultul neo-protestant al Adventiştilor de Ziua a Şaptea, iar întâmplările din copilăria şi adolescenţa sa petrecute într-o familie disfuncţională din Virginia (tatăl abuziv, o victimă pe plan psihologic a frontului francez din primul război mondial) îi întăresc şi mai mult în hotărârea de a respecta porunca Domnului: „să nu ucizi“.

Astfel, sentimentul datoriei îl face să-şi dorească să devină medic şi să salveze vieţi şi se înrolează ca voluntar, dar refuză, încă de la antrenamente, să se atingă de vreo armă de foc. Din cauza faptului că, situaţia neo-protestatanţilor Obiectorilor de Conştiinţă (Conscientious Objector) nu era reglementată la acea vreme în armata americană, Desmond a avut mult de tras până să găsească înţelegere, dar a ajuns în cele din urmă să i se permită să se pregătească pentru a fi medic şi să ajungă să lupte în al doilea Război Mondial unde se ducea lupta pentru teritoriu dintre America și Japonia, insula Okinawa. 

Personajul din film a fost creat prin prisma poveștii reale spuse de însuși autorul faptelor eroice. Acesta a avut o viață îndelungată, până la vârsta de 87 de ani, acesta decedând la 23 martie 2006. Medicul Desmond Doss a fost primul American neo-protestant, care a refuzat să poarte armă din cauza sau datorită credințelor sale şi care a câștigat Medalia de Onoare oferită de către Preşedintele Harry S. Truman, în urma Celui de-al doilea Război Mondial.

În film, apare şi cel de-al şaselea copil a lui Mel Gibson, Milo Gibson, acesta fiind primul film important în care joacă. Mel Gibson a reuşit să reproducă cruzimea şi violenţa scenelor de luptă, dar personajul Desmond Doss şi curajul lui de a salva mulţi soldaţi de la moarte în Bătălia de la Okinawa din 1945, este lucrul care te impresionează cel mai mult în film. El a reușit să-și apere principiile indiferent de etichetele și tratamentul primit de camarazi și, într-un final, a reușit să le câștige toată stima și respectul, dovedind un curaj peste măsură. O lecţie de viaţă care, cu siguranţă te va impresiona.

Pelicula Hacksaw Ridge a primit două premii Oscar, unul pentru cel mai bun montaj şi premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor.

Sursa foto: wisbechstandard.co.uk

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Hacksaw Ridge (Fără armă în linia întâi) – 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: