Tamara Buciuceanu-Botez

79694 - Tamara Buciuceanu-Botez

Tamara Buciuceanu-Botez, premiul Academiei Române pentru merite deosebite în Teatru şi Film, în 2013

Tamara Buciuceanu, la primirea Premiului Academiei Române: Trebuie să trăim ca și cum am fi nemuritori!

Actriţa teatrului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez, laureată cu premiul Academiei Române pentru merite deosebite în Teatru şi Film, este o personalitate cu greutate în tot ce înseamnă filmul şi teatrul din România, dar mai puţin cunoscută de generaţia tânără. Unii adolescenţi poate o cunosc totuşi din seria filmelor ”Liceenii”, unde a interpretat magistral rolul profesoarei de matematică Isoscel.

Actriţei în vârstă de 88 de ani i-au fost recunoscute astfel meritele pentru o carieră amplă, cu roluri remarcabile, greu de interpretat pentru mulţi alţi actori. 

Actriţa Carmen Tănase a fost foarte indignată din cauza faptului că nimeni din presă nu a scris despre acest mare eveniment.

Stimată’ presă, acum două zile, această mare, uriaşă actriţă a luat premiul Academiei Române pentru merite deosebite în teatru şi film! Nu v-a interesat! Este o ştire care nu vinde, aşa-i? Atât vă spun: să vă fie ruşine obrazului! Ocupaţi-vă în continuare de Bianca Drăguşanu! Asta şi meritaţi!”, a răbufnit Carmen Tănase pe o reţea de socializare.

P.S. Doamna Tamara este o artistă mult prea mare ca să fie pătată în toate tabloidele de cerneala murdară a bolnavilor de scandal. Actorii aceştia colosali apar la tv şi în presă o singură dată: când se hotărăsc să plece de lângă noi.”

Născută în 1929 la Tighina (Basarabia), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti la clasa profesorului Ion Baltateanu în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Află aici câştigătorii Premiilor Galei UNITER 2018!

Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecători a căror apariţie nu poate trece neobservată, fie că este vorba de scenele marilor teatre din România sau de marele şi micul ecran.

A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Tamara Buciuceanu 1 - Tamara Buciuceanu-Botez

Premiul „Aristizza Romanescu” a fost acordat ex-aequo actriței Tamara Buciuceanu-Botez pentru întreaga creație teatrală și cinematografică și lui Ion Caramitru pentru lucrarea „Macbeth, Un studiu”, în anul 2013. La primirea distincției, în cadrul evenimentului ce a avut loc în Aula Academiei Române, Tamara Buciuceanu-Botez a ținut un scurt discurs.

E greu la deal, e foarte greu, dar dacă trăim, trebuie să trăim ca și cum am fi nemuritori”, a spus actrița. „Sunt mândră că sunt româncă, îmi iubesc țara și neamul și mulțumesc lui Dumnezeu că mai trăiesc„, a spus actrița.

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului.

Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional. Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române.

Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie este de doi ani.

79644 - Tamara Buciuceanu-Botez

 

Sursa foto: antena3.ro, tiff.ro

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Tamara Buciuceanu-Botez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: