Top 10 – Cele mai bune filme cu BOX           

76499 - Top 10 – Cele mai bune filme cu BOX           

1. Seria Rocky – Rocky (1976), Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990)

Primul și al cincilea film din serie au fost regizate de John G. Avildsen, iar restul au fost regizate de Sylvester Stallone. Seria filmelor Rocky nu mai are nevoie de nicio descriere. Rocky Balboa (interpretat de Sylvester Stallone), era un individ fără viitor, angajatul unui cămătar dintr-o suburbie a Philadelphiei. Într-o bună zi, norocul îi surâde: are ocazia de a urca pe ringul de box pentru a-l înfrunta pe campionul en-titre Apollo Creed (Carl Weathers), un pugilist de talia lui Muhammad Ali care are nevoie de un challenger mult sub valoarea sa pentru a face spectacol de 4 iulie. Rocky are şanse de 1 la un million să câştige. In același timp, el găsește iubirea în brațele unei fete timide, singuratică, Adrian Pennino (Talia Shire), care lucrează într-un magazin local pentru animale de companie. Din momentul în care se urcă în ring i se schimbă viața radical, după cum vedem în următorele filme din serie.

Vezi și: Florian Munteau joacă alături de Sylvester Stallone în filmul Creed II

Una dintre cele mai memorabile scene din seria Rocky este chiar scena în care Rocky Balboa îl face knock out pe rivalul său, Apollo Creed, în filmul “Rocky II” (1979), scenă care a primit titlul de cel mai bun moment sportiv al tuturor timpurilor.

Recompensat cu premiul Oscar în 1977 pentru cel mai bun film, Rocky I este cea mai valoroasă ecranizare dintre cele cinci realizate. In opinia mea este un film puternic motivaţional care va rămâne în istoria cinematografiei, dar mai ales în sufletul meu.

2. Cinderella Man (Renăscut din cenușă) – 2005

Filmul este o dramă biografică puternică care relatează povestea boxerului James J. Braddock  zis, The Cinderella Man. Un film despre curajul şi ambiţia unui om în lupta sa pentru întreținerea familiei sale. La începutul anilor ’30, fostul campion la box ajunsese la limita supravieţuirii, cu o carieră care părea terminată, sărac de nu putea să-şi plăteasca facturile ca majoritatea populaţiei Americii. Condus de dragoste, onoare şi o doză incredibilă de voinţă, el găseşte o şansă şi se intoarce în ring, şi decide să îl provoace pe campionul mondial la categoria grea, Max Baer, chiar dacă îşi riscă propria viaţă.

Ce l-a făcut o legendă a boxului profesionist pe James Braddok, nu a fost palmaresul lui, ci modul în care acesta şi-a revenit din ”noroi” când nimeni nu se aştepta, într-o perioadă a marii depresiuni.

3. Raging Bull (Taurul furios) – 1980

Un alt film extraordinar despre box este Raging Bull, cu o regie fără cusur a lui Martin Scorsese, în care rolul principal îl are inegalabilul actor Robert de Niro. Filmul relatează povestea adevărată a fostului campion la categoria mijlocie Jake La Motta, ce făcea ravagii în ring în anii ’40-’50, concurând în aceeaşi perioadă cu Rocky Graziano şi Tony Zale (deşi nu s-a întâlnit niciodată în ring cu ei), precum şi cu Sugar Ray Robinson. Pelicula este una complexă care ne divulgă caracterul, mentalitatea şi sentimentele lui Jake La Motta. După succesul fulminant al filmelor de tipul Rocky – în care apare boxerul sărac și ghinionist care supraviețuieşte și devine un câştigător, Raging Bull îndrăznește să propună un jucător de box, opus lui Rocky, unul extrem de violent, atât în ring cât şi în viaţa de zi cu zi.

Boxerul Jake LaMotta era excesiv de furios din cauza faptului că nu-şi putea măsura şansele cu campionul greilor Joe Louis, acesta fiind un inadaptat cu o gândire primitivă, văzând tot ce îl înconjoară numai în alb şi negru (aşa cum a vrut să ne transmită şi Scorsese prin turnarea filmului numai în alb şi negru). Acesta sfârșește fără să fi învățat cu adevărat ceva pe parcursul carierei sale și fără să fi găsit satisfacție în reușitele sale.

Raging Bull este un film obligatoriu de văzut pentru povestea sa, pentru interpretarea extraordinară a lui Robert de Niro, dar şi a celor doi Joe Pesci şi Cathy Moriarty.

4.The Hurricane (Carter, zis „Uraganul”) – 1999

The Hurricane, este un film biografic şi o dramă sfâşietoare, care te cutremură mai ales prin modul în care justiţia rasistă şi coruptă (în cazul lui Rubin Carter) din New Jersey a anilor ’60-’70 avea să întemniţeze pe nedrept şi să distrugă viaţa unei foste mari legende a boxului american profesionist.

Carter şi-a câştigat supranumele de Uraganul în anii ‘60 când a reuşit să câştige 15 meciuri la categoria mijlocie, 11 dintre ele prin KO. Prima mare nedreptate care i s-a făcut acestui om, a fost la data de 14 Dec 1964, atunci când arbitrii au refuzat practic să-i acorde lui Rubin Carter, titlul mondial (versiuniile WBC/WBA) al categoriei mijlocie, dupa 15 runde dominate clar în faţa adversarului Joey Giardello.

Denzel Washington, îl interpretează magistral pe Rubin „Uraganul” Carter, un om al cărui vis de a câştiga titlul de campion mondial al categoriei mijlocii la box este curmat dramatic de o eroare judiciară. Rubin este acuzat, arestat şi judecat pentru uciderea a trei persoane într-un bar din New Jersey şi condamnat de trei ori la închisoare pe viaţă.

Vezi și: 15 lucruri pe care nu le știai despre Denzel Washington

Hurricane Carter a fost eliberat din închisoare în 1985, la peste 19 ani de la încarcerare, când un judecător federal a anulat a doua condamnare ca fiind bazată pe rasism.

:

Melodia scrisă de Bob Dylan pentru Hurricane:

75974 - Top 10 – Cele mai bune filme cu BOX           

5. Ali – 2001

Flimul relatează viaţa marelui boxer Muhammad Ali interpretat de Will Smith. În perioada 1964-1974, în care domina boxul, el şi-a cunoscut viitoarea soţie, s-a convertit la islamism, și și-a schimbat numele din Cassius Clay, sfidând astfel guvernul Statelor Unite prin refuzul de a se înrola în Armata Statelor Unite pe motive religioase, opunându-se și implicării Statelor Unite în Războiul din Vietnam.  Ali a început să se antreneze la vârsta de 12 ani, reușind la 22 de ani, în 1964, să câștige pentru prima dată titlul mondial la categoria supergrea într-un meci cu Sonny Liston.

Titlul de campion mondial i-a fost furat din motive politice. A fost inițial arestat și găsit vinovat de eschivare de la serviciul militar, pierzându-și în aceeași zi și licența de boxer. Din această cauză nu a mai luptat timp de aproape patru ani, de la 23 la 27 de ani pierzând perioada de maximă performanță din cariera unui sportiv. 

Ali a fost un exemplu în lumea boxului, un simbol pentru oamenii de culoare din America şi nu numai, acesta reuşind să deschidă drumul sportivilor afro-americani. Este considerat, chiar şi în prezent, cel mai mare campion de box la categoria grea precum și unul din cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor. La trei ani după câștigarea titlului, în 1967, guvernul american a refuzat să-l considere obiector de conștiință, deoarece Ali a declarat că ar lupta într-un război dacă așa i-ar cere Alah sau mesagerul său (Elijah Muhammad). A mai câștigat titlul în 1974 și 1978.

6. Million Dollar Baby (O fată de milioane) – 2004

Drama urbană, Million Dollar Baby spune povestea lui Maggie Fitzgerald (Hilary Swank), o chelneriţă trecută de 30 de ani, care s-a mutat din Ozarks la Los Angeles având dorinţa de a deveni campioană de box. Mai mult decât atât, dorinţa ei este de a fi antrenată de legendarul antrenor de box trecut de 70 de ani, Frankie Dunn (Clint Eastwood). Cu ajutorul lui Scrap (Morgan Freeman) singurul prieten al lui Frankie, un fost boxer care are grijă de sala de sport a acestuia, Maggie îşi îndeplineşte visul ei de-o viaţă.

In acest film, Clint Eastwood interpretează rolul principal, este producător, regizor şi chiar compune și muzica filmului. O poveste care a câştigat multe inimi şi care i-a adus patru premii Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor în rol secundar (Morgan Freeman). Filmul este o poveste profundă despre hotărâre, pasiune care ne arată încă o dată curajul celor din lumea boxului profesionist.

7. Southpaw (Lovitură de stânga) – 2015

O ecranizare dramatică, în regia lui Antoine Fuqua („Training Day”) care spune povestea fascinantă a lui Billy „The Great” Hope, deținătorul titlului de Campion Mondial de Box la Categoria Supergrea, interpretat de Jake Gyllenhaal. Billy avea o viață perfectă: o carieră impresionantă, o soţie frumoasă şi iubitoare (Rachel McAdams), o fiică adorabilă (Oona Laurence). Numai că, într-o clipă, i se distruge toată viața, atunci când soția sa moare într-un accident, iar managerul şi prietenul lui de-o viaţă (Curtis „50 Cent” Jackson) îl părăseşte. Acesta este nevoit să o ia de la capăt, de pe cea mai joasă treapă.

Southpaw este de o complexitate emoțională puternică dar și un film motivațional care te inspiră prin povestea acestui om care nu uită să lupte pentru a renaște din propria cenușă. Coloana sonoră a filmului este și ea una specială, fiind asigurată de Eminem.

8.The Fighter (Luptătorul) – 2010

În regia lui David O. Russell, drama The Fighter relatează povestea reală de viaţă a boxerului “Irish” Mickey Wad şi ascensiunea acestuia de pe străzile rău-famate ale oraşului Lowell din Massachusetts, anii ‘80, spre titlul de campion mondial la categoria mijlocie. Dicky Eklund (Christian Bale), este un boxer talentat dar care încearcă să își răscumpere greșeala pe care a făcut-o el prin antrenarea fratelui său mai mic Micky Ward (Mark Wahlberg). Dicky avea un imens talent nativ de luptător, în vremurile sale bune a fost mândria orașului natal pentru că a bătut odată campionul mondial Sugar Ray Leonard, dar şi-a ratat cariera din cauza dependenţei de cocaină. Între timp, fratele său mai mic Micky Ward a devenit o speranță în box, cu toate acestea, în ciuda ambiției și a bratului stâng foarte puternic, el ajunge întotdeauna să fie înfrânt.

The Fighter a primit 5 nominalizări la premiile Oscar şi 4 nominalizări la Globul de Aur.

69630 - Top 10 – Cele mai bune filme cu BOX           

9. Ringul (1985)

Ringul este unul dintre cele mai îndrăznețe filme ale lui Sergiu Nicolaescu, cu scene de box spectaculoase. Filmul prezintă viața lui Andrei (Sergiu Nicolaescu), un fost deținut român într-un lagăr nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În lagăr, Andrei fusese transformat într-un sac de box de către ofițerul german Adolf Gebauer. După câțiva zeci de ani, Andrei ajunge un șofer de TIR și când ajunge la Berlin, îl întâlnește pe fostul ofițer facând box într-un bâlci. Dorind să-și ia revanșa, acesta se hotărăște să urce în ring pentru a se lupta cu ofițerul german, devenind astfel un boxeur de o noapte, iar împreună cu fostul său antrenor, Tom (Marin Moraru), Andrei reușește să-și recapete viața, după umilința pe care o suferise în lagăr.

Puteți vizualiza tot filmul mai jos:

10. Somebody Up There Likes Me (Cineva acolo sus mă iubește) – 1956

Filmul prezintă povestea lui Rocky Graziano interpretat de frumosul Paul Newman, un tânăr sărac, care din cauza mediului în care acesta crește, ajunge la inchisoare. Închisoarea este foare dură și îl obligă pe Rocky să-și folosească forța fizică pentru a supraviețui. Momentele grele petrecute în închisoare îl fac pe Rocky să se gândească din ce în ce mai serios la box, poate chiar la o carieră sportivă. După ce este eliberat din închisoare acesta se înscrie într-o Asociație Sportivă de Box. Odată cu sportul își redescoperă identitatea, și ajunge să se cunoască mai bine, și să prindă încredere în el.

Pornind de la biografia lui Graziano, Somebody Up There Likes Me este considerat unul dintre cele mai bune filme ale anilor ‘50, dar și în istoria cinematografiei. Pelicula a primit două premii Oscar pentru categoriile Cea mai bună scenografie – film alb-negru și Cea mai bună realizare cinematografică – film alb-negru.

Sursa foto: imdb

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Top 10 – Cele mai bune filme cu BOX           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: