Top 10 filme cu avocati

69735 - Top 10 filme cu avocati

Am încercat să trec în revistă cele mai reușite filme cu personaje-avocați pe care ni le-a oferit cinematografia în istoria sa recentă. Si iată că am reușit să strâng 10 filme cu personaje cu tipologii diferite și cu actori de prima mână interpretând roluri de avocați și nu numai.

Așadar, haide-ți să parcurgem împreună o listă cu 10 filme cu și despre avocați:

1.Erin Brockovich – 2000

Recunosc că am ales să ocupe primul loc al acestui top, filmul Erin Brockovich, din pură subiectivitate. Filmul, în regia lui Steven Soderbergh, o să-mi ocupe un loc în suflet întotdeauna, datorită rolului excepțional pe care îl realizează Julia Roberts și, nu numai. O dramă emoționantă, care redă povestea unei femei divorțate, cu trei copii în îngrijire, care-și asumă dificila sarcină de a lupta pentru drepturile unor locuitori dintr-un orășel Californian, împotriva unei mari companii furnizoare de electricitate, alături de avocatul Ed Masry (Albert Finney). Un film extrem de motivant, povestea lui Erin Brockovich ne reamintește de puterea spiritului uman și nu numai. Julia Roberts a primit premiul Oscar la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal, pentru rolul interpretat în pelicula Erin Brockovich.

2.A few good men (Oameni de onoare) – 1992

O dramă juridică în regia lui Rob Reiner despre onoare şi respectarea ordinelor, avându-i ca protagoniști pe Tom Cruise, Demi Moore și Jack Nicholson. Daniel Kaffee (Tom Cruise) și JoAnne Galloway (Demi Moore) sunt avocați ai apărării, ce primesc cazul a doi soldați americani, acuzați de uciderea unui coleg din baza de la Guantanamo Bay. Jack Nicholson îl interpretează pe colonelul dificil Nathan Jessup. A few good men este un film extraordinar de care nu mă satur, cu patru nominalizări la premiile Oscar și cinci la Globul de Aur. Acţiunea se petrece în majoritatea timpului în sala de tribunal, iar scenariul genial beneficiază de niște interpretări extraordinare ale lui Tom Cruise, Demi Moore şi mai ales, într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale, Jack Nicholson.

3.A time to Kill (Vremea răzbunării) – 1996

O ecranizare după romanul omonim a lui John Grisham, în regia lui Joel Schumacher cu Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson și Kevin Spacey. Un tată (Samuel L. Jackson) recunoaște că a omorât doi albi în statul Mississippi, în urma unui viol şi a unei o tentative de omor asupra fiicei sale, de teamă că justiţia ar putea să se dovedească prea blândă cu violatorii şi să-i elibereze. Judecarea cazului împarte oraşul în două tabere. A time to Kill este un film cu un puternic impact emoțional, cu un subiect sensibil și acum, rasismul.

4.The lincoln lawyer (Avocatul din limuzină) – 2011

Un film în regia lui Brad Furman, care relatează povestea unui avocat, Mickey Heller interpretat de Matthew McConaughey. McConaughey este un avocat pentru care apărarea infractorilor mărunți, indiferent dacă aceștia sunt vinovați sau nu, a devenit un mod de viață. De pe bancheta din spate a limuzinei sale Lincoln, care a devenit un birou, Mickey bate tribunalele, negociază verdicte, ajunge la înțelegeri cu procurorii, pierzând cumva pe drum, simțul justiției. Numai că, următorul caz, îl ajută să se trezească la realitate. Louis Roulet (Ryan Phillippe), noul său client, este arestat pentru vătămarea unei femei pe care a cunoscut-o într-un bar. Provenit dintr-o familie înstărită, playboy-ul este protejat și susținut de mama sa, care vrea cu orice preț să îl scoată basma curată. The Lincoln Lawyer este un film care m-a surprins, foarte bun și captivant, despre morală și etică.

5.Philadelphia – 1993

Philadelphia este un film tulburător în regia lui Jonathan Demme, despre apărarea drepturilor omului și lupta împotriva discriminării. Oraș tradiționalist, Philadelphia (locul unde a fost semnată Declarația de Independență (1776) și Constituția Americii (1787) este ales intenționat pentru a găzdui această dramă juridică inspirată dintr-un caz real petrecut însă, la New York. Andrew Beckett, interpretat magistral de Tom Hanks, este concediat pentru incompetență, imediat după ce se află că avea virusul HIV. Așadar, deși neîncrezător la început, avocatul Joe Miller interpretat de Denzel Washington, acceptă cazul lui Andrew. De aici începe și partea cea mai puternică a filmului, începe lupta pentru dreptate. Încălcarea drepturilor omului de către o companie care acționează arbitrar și abuziv față de un salariat care nu se încadra viziunii sale morale este inacceptabilă. Philadelphia a câștigat două premii Oscar, unul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru Tom Hanks și unul pentru cea mai bună melodie originală, cântată de Bruce Springsteen, intitulată Streets of Philadelphia.

Află, aici, 15 lucruri pe care poate, nu le știați despre Denzel Washington.

6.The Devil’s avocate (Avocatul diavolului) – 1997

Tânărul Kevin Lomax (Keanu Reeves) își ia frumoasa soție (Charlize Theron) și se mută la New York, unde primește jobul vieții lui, într-o mare companie. Companie condusă de puternicul avocat, John Milton (Al Pacino). Un film extrem de puternic, cu un subiect halucinant și cu o evoluție imprevizibilă, The Devil’s Advocate este un film care îți rămâne în memorie. Un film care ne arată slăbiciunile oamenilor și greșelile la care suntem supuși, explorând caracterul uman. Ne aduce aminte faptul că, omul are liberul-arbitru, adică opțiunea de a alege între bine și rău. Avem parte de o interpretare fabuloasă a lui Al Pacino, într-un rol în care ne arată ce înseamnă de fapt, actoria. De aceea, a și fost nominalizat atât la Premiile Oscar, cât și la Globul de Aur pentru interpretarea rolului din The Devil’s avocate.

7. 12 angry men (12 oameni furioși) – 1957

Un tânar de 18 ani, de origine hispanică, este învinuit că acesta și-ar fi ucis tatăl. Judecătorul  îi roagă pe cei 12 jurați să meargă  într-o cameră unde să dezbată cazul până vor ajunge toți la același verdict. Zarurile sunt aparent aruncate, tânarul este crezut vinovat și, în drum spre pedeapsa capitală, jurații încep să aibă îndoieli atunci când unul dintre ei se opune vehement vinovăției tânărului, aducând argumente implacabile. Un film în regia lui Sidney Lumet, cu Henry Fonda (tatăl lui Jane Fonda), care și în zilele noastre poate fi considerat o capodoperă. Jocul actorilor este foarte complex reușind să scoată la iveală, profunzimile sufletului, trăsăturile de caracter precum intoleranţa, superficialitatea, frica, timiditatea, mânia personajelor pe care le interpretează. Filmul 12 Angry Men a fost selectat în anul 2007 de Biblioteca Congresului American pentru păstrare în Registrul Naţional de Film al SUA, fiind considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic„, relatează Wikipedia și conform https://web.archive.org. Filmul a fost nominalizat la trei premii Oscar și se află pe locul 5 în topul realizat de către cei de la IMDB.

8. And justice for all (Dreptate pentru toți) – 1979

Îl întâlnim din nou pe Al Pacino într-o interpretare extraordinară a unui avocat. Al Pacino joacă în acest film rolul unui avocat incoruptibil care își propune să reformeze sistemul juridic din statul Maryland, dominat de corupție și superficialitate. Arthur Kirkland este însă urmărit de stafiile trecutului, doi clienți cu o soartă nefericită, unul dintre ei omorându-se în închisoare, iar celălalt aflându-se încă în detenție. Filmul este o satiră acidă la adresa justiției americane, și cu un mesaj foarte puternic. Pelicula And justice for all, în regia lui Norman Jewison, a fost nominalizată la premiile Oscar pentru două categorii, Cel mai bun actor într-un rol principal (Al Pacino), dar și pentru Cel mai bun scenariu scris.

Puteți vedea aici Câștigătorii Premiilor Oscar 2018.

9.To Kill a Mockingbird (Să ucizi o pasăre cântătoare) – 1962

Filmul, în regia lui Robert Mulligan, relatează povestea unui prizonier, Tom Robinson (Brock Peters) un bărbat de culoare, acuzat de viol, înconjurat numai de oameni care îi doresc răul. Cel mai respectat avocat din Alabama, Atticus Finch (Gregory Peck) decide să-l reprezinte, conștient de faptul că își riscă cariera. Apărut în anul 1962, în plină dispută cu privire la extinderea drepturilor civile acordate populaţiei de culoare, filmul To Kill a Mockingbird (inspirat din romanul omonim publicat în 1960 de Harper Lee, câștigător al Premiului Pulitzer, și devenit o piesă clasică a literaturii americane moderne. Acțiunea și personajele sunt inspirate din observarea de către autoare a familiei și vecinilor ei, precum și a unui eveniment ce a avut loc în orașul ei natal în 1936, pe când ea avea 10 ani) a reprezentat un pas important spre înţelegerea necesităţii eliminării discriminărilor şi a unei toleranţe mai ridicate în societate. Interpretarea excepţională a lui Gregory Peck a transformat personajul Atticus Finch într-un simbol al luptei pentru toleranţă şi înţelegere.

To Kill a Mockingbird  a câștigat trei premii Oscar: Gregory Peck, pentru Cel mai bun actor, Premiul Oscar pentru Cele mai bune decoruri (Alb-negru) și Premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat și se află pe locul 90 în topul realizat de către cei de la IMDB.

69784 - Top 10 filme cu avocati

10.Fracture (Ruptura) – 2007

Când Ted Crawford (Anthony Hopkins) descoperă că tânăra și frumoasa sa soție, Jennifer (Embeth Davidtz), are o aventură, el plănuiește o crimă perfectă. Printre polițiștii sosiți la locul crimei se află și detectivul negociator pentru ostateci Rob Nunally (Billy Burke), care este singurul căruia i se permite să intre în casă. Un geniu în inginerie, maniac, Ted pune la cale crima perfectă și îl înfruntă de unul singur și pe procurorul Willy Beachum (Ryan Gosling). Fracture este o lecție de viață, un film moralizator care are curajul să afirme că nimeni nu este perfect.

 

Sursa foto: imdb

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Top 10 filme cu avocati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: