Top 9 Filme de văzut toamna

80148 - Top 9 Filme de văzut toamna

Bătrânețea începe ca toamna, cu melancolie, cu umbre care se lungesc, cu reverii și doruri vagi (Octavian Paler)

Iată-ne ajunși și într-un nou anotimp, toamna. Inevitabil, toamna o asociem cu astenie, anxietate, emoție în fața unui nou început, presiune sau așteptări. Toamna este marcată de un moment de trecere, ca și cel din primavară.

Reprezintă pentru psihicul nostru o nouă etapă cu noi conotații și implicații energetice, mentale, fizice, emoționale. Așa cum primăvara vine cu multă energie și cu efervescență și bucuria noului început, toamna vine cu o răcire a temperaturii interioare, cu reorganizarea obiectivelor după relaxarea și destinderea din timpul verii.

Nu toți oamenii percep la fel toamna, dar, pentru că primele experiențe de viață, din primii 7,8 ani ne definesc percepția asupra vieții, este greu să uităm, indiferent de vârstă, că toamna vine cu responsabilități, cu decizii, cu o anumită ordine, pentru că, nu-i așa, nu prea uităm că am fost cândva copii și am avut o primă zi de școală, ce ne-a scos din relaxarea și bucuria primilor ani de viață.

Există, așadar, o amprentă psihologică legată de venirea toamnei, pe care mintea o percepe ca pe o „trezire la realitate”.

Dacă vreți să luați un pic de pauză din realitatea care v-a lovit odată cu începutul toamnei, vă invit să vedeți următoarele filme, dar atenție, acestea vă vor provoca niște emoții și poate, trăiri care cu siguranță vă vor impresiona:

1.You’ve Got Mail (Mesaj pentru tine) – 1998

Filmul You’ve Got Mail este una dintre comediile romantice care mi-au rămas în suflet.

Nu-i așa că iubești New York-ul toamna? Mă face să vreau să cumpăr rechizite școlare. Ți-aș trimite un buchet de creioane noi ascuțite dacă ți-aș cunoaște numele și adresa. Pe de altă parte, neștiind acest lucru are farmecul său.

De fiecare dată când mă uit la acest film, deși îl știu pe dinafară, și aud aceste vorbe mă face să tresar și să mă gândesc la culorile toamnei și emoțiile pe care aceasta le creează în subconștintul nostru.

Filmul îi aduce împreună, din nou, pe Tom Hanks (câștigător a două premii Oscar) și pe Meg Ryan, protagoniștii comediilor romantice ”Joe Versus the Volcano” (1990) și ”Sleepless in Seattle” (1993).

Comedia romantică, prezintă o poveste de dragoste online ce se înfiripă între proprietara unei mici librării și fiul proprietarului celui mai mare lanț de librării din Manhattan, fără ca cei doi să știe că sunt rivali în afaceri.

79533 - Top 9 Filme de văzut toamna

2.Sweet November (Idilă de noiembrie) – 2001

Cu siguranță nu ați uitat această poveste de dragoste sfâșietoare, filmată în cele mai frumoase locuri din San Francisco, într-un anotimp de basm.

În fiecare lună e noiembrie, Sara. Și te iubesc în fiecare zi. Asta este luna noastră și nu trebuie să se termine niciodată.Trăiesc pentru un singur lucru: să te iubesc, să te fac fericită, să trăiesc hotărât și vesel clipa. Noiembrie este tot ce știu și tot ce vreau să știu vreodată.”

Filmul este o dramă romantică, în care Sara, personaj jucat de către Charlize Theron, alege la întâmplare, în fiecare lună, câte un bărbat căruia îi propune să stea împreună o lună și să trăiască după regulile ei, urmând ca apoi să se despartă fără nicio explicație și să meargă fiecare pe drumul lui. În luna noiembrie, Sara îl întâlnește pe Nelson (Keanu Reeves) un tânăr ambițios pentru care în viață nu există nimic mai important în afară de succesul în carieră. Lucurile se schimbă ușor, ușor și ce se voia a fi o aventură de o lună devine o mare poveste de dragoste nemuritoare.

3.The Lake House (Casa de lângă lac) – 2006

Iată că îl avem din nou pe actorul Keanu Reeves într-o poveste de dragoste. Nu-i așa că i se potrivește de minune?

The Lake House este un film care, ne demonstrează încă o dată că dragostea este atemporală, dincolo de timp și spațiu. Kate Forster (Sandra Bullock) este o doctoriță care locuiește într-o casă de lângă un lac. Într-o iarnă începe o corespondență cu următorul chiriaș, un arhitect Alex Burnham (Keanu Reeves). Când însă ei descoperă că trăiesc în ani diferiți, pornesc într-o căutare pentru a dezlega misterul din spatele legăturii romantice a celor doi, și bineînțeles de a se întâlni în cele din urmă.

59676 - Top 9 Filme de văzut toamna

4.Autumn in New York ( Toamna in New York) – 2000

Autumn in New York/Toamna la New York descrie aventurile sentimentale ale lui Will Keane (Richard Gere) un playboy care se apropie de vârsta de 50 de ani – un seducător fără scrupule, până în momentul în care o întâlnește pe Charlotte Fielding (Winona Ryder). Charlotte are pe jumătate vârsta lui Will, este o tânără de 21 de ani și este nerăbdătoare să trăiască emoțiile vieții adulte.

Will și Charlotte trăiesc o aventură obișnuită una care, pe toată durata toamnei, va dărâma ideile preconcepute ale lui Will despre femei, sex și responsabilitate – pentru ca dragostea adevărată, înălțătoare, care frânge inima, schimbă totul.

5.When Harry met Sally (Când Harry a cunoscut-o pe Sally) – 1989

Una dintre cele mai bune comedii romantice ale tuturor timpurilor cu o distribuție superbă formată din Billy Crystal (Harry) și Meg Ryan (Sally).

Harry si Sally se cunosc de când au absolvit liceul și au venit împreună în New York. Din când în când se întâlnesc ți în cele din urmă devin buni prieteni. Inevitabil ajung la intrebarea: Un bărbat și o femeie pot fi prieteni sau sexul le va sta mereu în cale?

Filmul este turnat pe fundalul celui mai cinematografic oraș din lume, New York-ul, în plină toamnă, aproape fiecare scenă fiind clasică sau conține replici memorabile.

6.Legends of the Fall (Legendele Toamnei) – 1994

Legends of the Fall /Legendele toamnei este unul dintre acele filme pe care poți să-l revezi la nesfârșit și să nu te saturi. Cu siguranță a intrat în istoria cinematografiei având o distribuție de excepție și un scenariu foarte bine realizat.

Filmul relatează povestea familiei Ludlow retrasă în sălbăticia rustică a Americii, aflată la începutul secolului 20, dar și parcursul acesteia de-alungul a mai multor generații. Bazat pe nuvela scrisă de Jim Harrison, filmul prezintă întâmplările a câteva decenii din viețile lui Alfred (Aidan Quinn), Tristan (Brad Pitt), și Samuel (Henry Thomas) Ludlow, și a tatălui lor, veteranul de război, William Ludlow, interpretat magistral de către Anthony Hopkins. Primul război mondial răvășește viețile membrilor familiei, scoate la iveală sentimente adormite și aprinde flacăra aventurii în sufletul lui Tristan.

Un film impresionant, filmat într-un peisaj de poveste, care a fost premiat cu un Oscar la categoria “Best Cinematography” şi pe lângă alte câteva nominalizări la mult râvnita statuetă de aur, drama Legendele toamnei a primit de asemenea şi alte patru nominalizări la Globul de Aur.

7.Mona Lisa Smile (Zâmbet de Mona Lisa) – 2003

Un film inspirațional cu Julia Roberts și zâmbetul ei pe un fundal de frunze colorate de toamnă, dar și cu o distribuție de marcă, din care fac parte Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal și Ginnifer Goodwin, într-o poveste despre tinerele femei care se luptă să se autodefinească într-o lume care deja le-a definit.

Mona Lisa Smile/Zâmbet de Mona Lisa abordează o temă sensibilă, și anume, spargerea barierelor conservatoare și rigide ale societății occidentale. Emanciparea condiției și statului femeii în societate, nu a fost simplu de câștigat. Plasat în nord-estul Statelor Unite în anii ’50, filmul are o distribuție alcătuită în majoritate din femei, care dau viața unor tipologii interesante tocmai prin conflictele și interacțiunile dintre ele.

Personajul Juliei Roberts, Katherine, e creat special pentru a fi unul inspirator, care să sugereze ideea de schimbare a mentalității asupra vieții, dacă nu esențial, măcar în acele probleme care țin de libertățile noastre: modul de a gândi, de a simți, de a alege. Într-o lume care le-a dictat modul de a trăi, Katherine le învață cum să gândească pentru ele însele. Prin încercările studentelor ei de a-și găsi propriul drum, Katherine învață și ea să își traseze un drum diferit.

80112 - Top 9 Filme de văzut toamna

8.Dead Poets Society (Cercul poeților dispăruți) – 1989

Din nou avem parte de un film inspirațional și impresionant, a căror întâmplări se petrec la o școală de prestigiu, unde cartea era lucrul cel mai important.

Dead Poets Society/ Cercul poeților dispăruți este o dramă extrem de emoționantă despre valori morale, care poate fi considerată ușor o capodoperă a cinematografiei și încă o dovadă a talentului incontestabil al regretatului actor, Robin Williams, după părerea mea unul dintre cei mai valoroși actori ai tuturor timpurilor.

În filmul acesta, Robin Williams a transmis de-a lungul întregii sale cariere, cel mai puternic mesaj pe care un om îl poate da semenilor săi. Să trăiești intens, să te deschizi emoțiilor, să transformi rutina cu ajutorul magiei din poezie și astfel orice moment oricât de banal ar fi, să se transforme în cea mai minunată clipă din toată viața ta de până atunci. Indemnul „Carpe Diem!” spus de Robin, cu siguranță nu îl vom uita niciodată.

Dead Poets Society este un film profund, ce creează o atmosferă aparte și care ne oferă o lecție de viață de neuitat.

8.Unfaithful (Infidela) – 2002

Recunosc că, am pus acest film pe listă din pură subiectivitate. Nu știu de ce, dar de fiecare dată când vine toamna, mai ales în luna septembrie, îmi aduc aminte de imaginea superbei actrițe Diane Lane, într-o zi furtunoasă de toamnă și de picioarele ei dezvelite de vântul puternic, înconjurată de frunzele căzute din copaci. Dar și de sentimentul de tristețe și melancolie. Deși este un film foarte trist, îmi trezește niște emoții aparte de fiecare dată când îl revăd.

Unfaithful/Infidela în regia lui Adrian Lyne, (cunoscut pentru filmul Atracție fatală cu Michael Douglas și Glenn Close) cu Richard Gere și Diane Lane în rolurile principale, este un remake al filmului francez „La femme infidèle” turnat în anii 1969 și 2002 sub regia lui Claude Chabro.

Așa cum îi spune și titlul, este un film despre infidelitate, despre dragoste, pasiune, gelozie, și despre efectele care se răsfrâng asupra cuplului ca urmare a ruperii încrederii. Despre vinovăția cu care trăiește cel care trădează și despre durerea celui trădat. Edward și Connie Summer au o viață aparent, perfectă: o căsnicie fericită, un băiețel în vârstă de opt ani, o casă cochetă la marginea orașului… Insă atunci când întâlnirea accidentală a lui Connie cu un străin (Oliver Martinez) se transformă într-o idilă înflăcărată, adevăratul preț al trădării este pe cale de a fi plătit.

Este un thriller despre pasiuni carnale atât de intense încât mistuie orice și pe oricine în calea lor. Richard Gere este extraordinar, iar Diane Lane oferă o interpretare incendiară, profund erotică pe care nu o poți uita prea curând și pentru care a și primit o nominalizare la Premiile Oscar.

80093 - Top 9 Filme de văzut toamna

 

Sursa foto: imdb.com

Facebook Comments
Please follow and like us:
follow subscribe - Top 9 Filme de văzut toamna

Un comentariu la „Top 9 Filme de văzut toamna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: